Designklassieker

Elke maand schrijf ik op het blog over een design klassieker met bijpassende inspiratiebeelden, informatie over de ontwerper of het verhaal achter het ontwerp.
Vooral dat laatste ben ik altijd erg van gecharmeerd. Een ontwerp gaat hierdoor meer leven en brengt een bepaald gevoel met zich mee.

Deze week wil ik een stoel in de schijnwerpers zetten welke wij ook in ons nieuwe interieur willen laten terugkomen en waarbij ik ook nog eens een leuk fragment gevonden heb over de productie hiervan. Een kijkje achter de schermen dus, in dit geval in de fabriek.

2-nya-interieurontwerp-bollenschuur Tolix.nl

TOLIX

Het stoeltje waar ik het over heb is bekend geworden onder het merk Tolix. Naast diverse andere ontwerpen zijn de ‘Chaise A’ (zonder armleuningen), ‘Chaise A56’ (met armleuningen) en bijpassende krukjes de meest bekende ontwerpen van Fransman Xavier Pauchard.

Xavier werd geboren in ‘het groene hart’ van Frankrijk, Le Morvan, waarbij hout een belangrijk bouwmateriaal was. Ondanks dat, ging hij net als zijn vader en grootvader aan het werk als zinken dakbedekker. Door veel te experimenteren ontdekte hij dat plaatwerk kon beschermen tegen roest door deze onder te dompelen in gesmolten zink. Met deze ontwikkelingen waagde hij zich aan een nieuw avontuur en startte tien jaar later een fabriek welke stalen huishoudelijke artikelen ontwikkelde. Zo ontstond het geregistreerde merk Tolix.

De klassieke stoel werd ontworpen in 1934, waar hij oorspronkelijk bedoeld was voor buitengebruik. Vandaar de gaten in de zitting: deze dienen voor het afvoeren van regenwater.
Al snel werden de stoelen ook in cafés, fabrieken, kantoren, keukens en ziekenhuizen toegepast. In de praktijk bleek de stoel slecht stapelbaar. Het aangepaste en definitieve ontwerp verscheen daardoor officieel in 1956 en is met een slanker frame stapelbaar tot 2.30 meter (25 stoelen) hoog!

Het bedrijf Tolix bleef tot 2004 in de familie.
Op dit moment is de stoel onderdeel van de collectie van het MoMA in New York, het Centre Pompidou in Parijs en de Virtra Design collectie in Wei am Rhein in Duitsland.

1-nya-interieurontwerp-bollenschuur Tolix.nl

COMBINEREN

Mocht je dus geïnteresseerd zijn in deze stoere stalen stoel, dan zijn deze nog steeds te koop. De moderne versie is er in een 50tal kleuren. Een origineel vintage model kun je natuurlijk ook naar op zoek. Deze blijft qua kleur iets rustiger, namelijk natuurlijk staal of klassiek rood.

Voorheen werden de stoeltjes vooral toegepast in het café, op het terras of in het ziekenhuis. Tegenwoordig fungeren ze ook heel goed als stoere eyecatcher binnen ons eigen interieur.
De uitstraling van de stoel is heel industrieel. In eerste instantie is dit dan ook het interieur waar je de stoel snel terug zou verwachten. Wat veel mensen niet weten, is dat door de juiste manier van plaatsen en combineren, je veel meer stijlen kunt mixen dat je denkt. Zo past dit ontwerp ook heel goed in een modern interieur, of geeft het een extra dimensie aan een landelijke inrichting. Door de diverse vormen en kleuren, kun je eindeloos combineren.

KIDS

Uiteraard is ook aan de kinderen gedacht. In 1935 werd de speciale lijn ‘La Mouette’ opgericht. Toen in 2010 de nieuwe catalogus uitkwam, was ook de heruitgave van deze stoere kinderfauteuil in dezelfde stijl.

ACHTER DE SCHERMEN

Zoals ik mijn verhaal al begon, heb ik ook deze keer gezocht naar een speciale toevoeging. Hierbij stuitte ik op een fragment welke opgenomen is in de fabriek van Tolix tijdens de productie van de stoeltjes en krukjes.

Kijk, leer en geniet. En.. Ben jij ook al enthousiast geworden?