Personaliseren

De belangrijkste vragen tijdens een interieuradvies gaan over sfeer en/of jezelf thuis kunnen voelen. Dit is dan ook een vraag met een persoonlijk randje, want het thuisgevoel kan voor iedereen anders zijn.

Denk bijvoorbeeld alleen al aan het verschil in kleuren. Er zijn mensen die absoluut niet houden van een witte inrichting, terwijl anderen al terugdeinzen voor een subtiele kleur op een klein wandje.
Ook stijl kan totaal tegenovergesteld zijn. De een wil het liefst zo min mogelijk accessoires in een strak vormgegeven woning ingericht met topdesign, waar een ander juist het landelijke interieur geweldig vindt en de aankleding voor een groot deel bestaat uit kleine, op zichzelf staande accenten.

Eigen ding

Door van te voren goed na te denken over je eigen smaak en dat van degenen die naast jou ook gebruik maken van de ruimte, heb je al een groot en belangrijk onderdeel te pakken. Kijk welke aspecten overheersen en probeer hiermee verder te werken. Wat vind je belangrijk om terug te laten komen en waar voel jij je prettig bij?

Hieronder enkele voorbeelden waar je echt je ‘eigen ding’ kunt doen, omdat deze eenvoudig aan te passen zijn naar eigen smaak, gevoel en stijl.

Nya Interieurontwerp lampje DIY

DIY

Het internet staat er bol van: Do It Yourself opdrachten. Je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat al een leuke zelfmaker om het huis weer wat nieuwe input te geven. ‘Rooster’ jezelf even lekker vrij en ga eens heerlijk creatief aan de slag. Doe dit alleen of samen. Persoonlijker kan het niet!

Maatwerk

Misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar ook in raambekleding kun je invloed uitoefenen op het eindresultaat.
Gordijnen kun je bestellen in een bepaalde kleur stof en afwerking, maar zijn ook geheel naar eigen smaak te confectioneren. Denk bijvoorbeeld aan een contrasterende bies, banen in meerdere kleuren of een horizontale border. Zo kun je het grote vlak rustig houden en toch een accentkleur terug laten komen.

Presenteren

Iedereen kent dat wel, waar laat je die verzameling boeken, foto’s en losse spulletjes, zonder een rommelig gevoel te ervaren?
In een presentatie rek zet je de eyecatchers in beeld en bewaar je de rest achter een deurtje. Eens in de zoveel tijd wissel je weer even. Door een kleine ingreep is je interieur zo weer fris en fruitig! Plankjes aan de wand doen het ook altijd goed. Of heb je wel eens gedacht aan een rijtje planken in een nis.
Dit zijn allemaal manieren om losse elementen netjes te kunnen ordenen en tegelijkertijd iets meer van jezelf te kunnen laten zien.

Inlijsten

Een laatste tip is heel eenvoudig. Normaal gesproken lijst je een bijzonder kunstwerk in of een mooie foto. Dit kan natuurlijk ook met spullen die je dierbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan een lief geschreven briefje (dit hoeft er ook niet perse netjes uit te zien, het gaat om de boodschap). Of een selectie mooie bladeren die je gevonden hebt tijdens een boswandeling waar je mooie herinneringen aan hebt overgehouden.
Uiteraard moet het wel een redelijk plat voorwerp zijn als je kiest voor een platte lijst. Er bestaan ook lijstjes waar er tussen het glas en de achterwand nog iets meer ruimte vrij is. Deze kun je gebruiken voor iets minder vlakke voorwerpen.

Of je nu van strak en weinig poespas, of landelijk en gezellig vol houdt, kleine accenten maken het plaatje compleet. Ga dus lekker aan de slag en wees vooral niet bang om jezelf te laten zien!

Nya Interieurontwerp Less house, more home