Trends op de woonbeurs

Ben je afgelopen week ook op de VT Wonen en Design beurs in Amsterdam geweest? Zelf heb ik de beurs bezocht  als blogger van Pure & Original. Hebben jullie de blogpagina van hen al gelezen? Heel leuk om even een kijkje te nemen, ook voor mij als interieurontwerper/blogger om van je collega’s te lezen hoe zij de beurs beleefd hebben. Persoonlijk ben ik positief verrast door alles wat ik dit jaar in de RAI in Amsterdam gezien heb.

Trend 2017

Bij binnenkomst komt eigenlijk de eerste trend direct op je af, een warme deken in de vorm van groene (lees: planten) hangers aangevuld met een aantal clusters van grote, stoere lichtbollen. De urban jungle trend kennen jullie vast allemaal, alleen deze versie is iets donkerder, sfeervoller! Ook in het Wonen Landelijke Stijl huis waren de groene hangers rijk vertegenwoordigd. Deze versie ben ik werkelijk verliefd op! Dus let op: Groen is hot!

Zo is ook een duidelijke verschuiving te zien tussen het kleurgebruik van afgelopen periode en de aankomende. Van zachte pastelkleuren nemen we kleine stapjes richting de donkere kleuren. Stoer en volwassen is denk ik een goede samenvatting. Een trend die waarschijnlijk ook veel mannen aan gaat spreken.

De kleur van 2017 is blauw. Daarnaast is mij nog een andere kleur in het oog gesprongen. Deze bestaat uit een combinatie van warme groene en blauwe tinten. Een chique en sfeervolle kleur, toegepast op grote kleurvlakken. Ook dat is iets van deze tijd: denk groots en wees vooral niet te terughoudend. Door een kleur goed door te trekken voel je dat er een ruimte ontstaat waar eenheid en rust heerst, ondanks het donkere, sprekende kleurgebruik.

Ook op materiaalgebied wordt deze verschuiving langzaam zichtbaar. Om een voorbeeld te noemen: Waar we voorheen veel wit marmer terug zagen komen, worden nu de donkere varianten van dit mooie natuursteen toegepast. Vooral in keukens en badkamermeubilair zien we deze donkere tinten steeds meer terugkomen. In de gehele ruimte, of als stoere accenten.

Persoonlijk ben ik erg gecharmeerd van ultra matte materialen zoals corian. Vooral in donkere toepassing versterkt dit de intensiteit van kleuren. Dit maakt de kleurbeleving net weer een beetje anders.

De combinatie met messing en brons maakt de afwisseling in materialen helemaal af. Ultra mat meets glans. Binnen deze warme kleuren zijn ook de bruintinten komend jaar rijk vertegenwoordigd.

Laat je lekker inspireren, maar … blijf vooral jezelf. Neem de trends mee die jouw persoonlijk aanspreken en passen binnen jouw omgeving. Als je een mooie kleur gezien hebt, probeer hem dan eerst eens uit op een kleiner vlak en kijk hoe deze kleur in de ruimte overkomt. Voelt het goed? Dan zeker doen!

Veel plezier in oktober woonmaand!