Leer versieren

En nee, niet in de zin van iemand versieren… We houden het netjes bij het interieur. Heb je bijvoorbeeld binnenkort een feestje, mag de kinderkamer weer wat opgeleukt worden, of wil je gewoon even wat anders?

Toevallig trok een vriendin mij laatst aan mijn jasje. ‘Fem, zou je een keer aan mij willen laten zien hoe je een pompon moet maken, dan maak ik de rest daarna zelf.’

Een DIY lesje dus, leuk!

Maar wat is DIY eigenlijk?

Als je geen behoefte hebt om hierachter te komen, scrol dan snel door naar het stappenplan onderaan dit artikel, voor het maken van de pompons!

Een stukje theorie

Flink beknopt, maar direct duidelijk, DIY staat voor: Do-It-Yourself! Oftewel, doe-het-zelf, een instructie uitvoeren zonder de directe hulp van experts of professionals. Duidelijk toch? Toch vroeg ik mij nog af: waar komt DIY eigenlijk vandaan? We gaan nu echt een stukje in de geschiedenis duiken…

De oudste sporen werden door Italiaanse archeologen gevonden tijdens het blootleggen van een Grieks bouwwerk uit de 6e eeuw voor Christus. Zij vonden gedetailleerde montage-instructies, waarop verschillende onderdelen voorzien waren van gecodeerde symbolen die lieten zien hoe de stukken in elkaar pasten, zoals de welbekende Ikea-instructieboekjes van deze tijd.

Nu zit er natuurlijk en enorm tijdpad tussen de 6e eeuw voor Christus en de Ikea-boekjes van 2013. In flinke sprongen zal ik de belangrijkste punten omschrijven:

Kenmerkend in de overgang van de agrarische samenleving, naar de industriële maatschappij tot de postindustriële samenleving, is de steeds verdergaande specialisatie. Met andere woorden; vooral niet zelf doen, maar uitbesteden of kopen. Erg goed voor de economie, maar wat heeft dit te maken met DIY??

De wereld staat niet stil, de economie zal dus blijven schommelen. In slechte tijden werden (worden) mensen bijna verplicht om dingen zelf te doen.

De term ‘do-it-yourself’ komt uit de periode rond 1950. Dit was een verwijzing naar de opkomende trend van de ‘home improvement’, zoals zelfstandige (creatieve) projecten en kostenbesparende activiteiten.

Maar ook in de jaren ’60 en ’70, toen de welvaart steeg, bleef DIY bestaan: De massaproductie zou lelijk zijn en daarnaast ook een bedreiging van de creatieve vermogens van de mens. Welvarende mensen kregen meer vrije tijd, dus ook meer tijd om zelf aan de slag te gaan. Veel argumenten dus voor DIY!

En toen ging het snel: Van de eerste ‘home improvement boeken’, naar home video’s. Het werd steeds eenvoudiger om te leren hoe iets uitgevoerd moest worden.

Tegenwoordig zijn er allerlei DIY sites te vinden. Doe bijvoorbeeld eens een rondje ‘Pinterest’ (mijn persoonlijke favoriet)! En dat brengt ons bij mijn persoonlijke online bijdrage aan een DIY-projectje: het stappenplan van de pompons.

Stappenplan voor het maken van pompons

Daar gaan we.

Stap 1

Leg de vellen vliegerpapier op een stapel, de lange kant in je verlengde.

Stap 2

Vouw de stapel vellen – dus tegelijk – om en om. Als je dit goed gedaan hebt, heb je als je klaar bent een ‘platte waaier’ (anders moet je nog even een keer naar de foto’s kijken, dan is er iets verkeerd gegaan…).

Stap 3

Knip een flink stuk ijzerdraad af (2 keer de lengte waarop je hem uiteindelijk op zou willen hangen).

Leg de dichte waaier in het midden van het ijzerdraad en draai hem er een aantal keer stevig omheen.

Stap 4

Draai de twee uiteinden van het draad in elkaar, zodat een hangconstructie ontstaat.

Stap 5

Knip de uiteinden van de waaier. Rond, puntig, doe zo gek je het maar wilt!

Stap 6

Vouw nu 1 kant van de waaier uit. Nu volgt een lastig, natte-vinger-werk-stukje (en nee, dat is geen grap)!

Trek het papier – op de vouw – elke keer een stukje naar buiten; met droge vingers lukt het niet, vandaar ‘natte’ vingers.

Ga net zo lang door, tot je alles hebt gehad.

Stap 7

Doe dit nu ook aan de andere kant.

Stap 8

Je Pompon is klaar! Ophangen maar!

Bonusstap 9

Je kunt dit natuurlijk ook met andere materialen proberen! Zo heb ik er ook nog 1 gemaakt van eenvoudig verpakkingsmateriaal en 1 van tule! Als je pompons van tule maakt, heb je ook 2 kartonnen cirkels nodig (zie foto ‘wat heb je nodig’). Denk maar eens terug aan de pluizige wollen kuikenbolletjes die je vroeger misschien wel gemaakt hebt!