Vacanze di Roma

Afgelopen week heb ik 5 dagen in Rome mogen vertoeven. Met een zonnetje dat elke dag wel even om een hoekje kwam kijken en onbeschrijflijk veel hoogtepunten uit het verleden, waren dit erg indrukwekkende dagen.

Fietsend door het centrum, lopend van de ene hoek van Rome naar de andere, een druk metro-avontuur, het kon niet op.
En wat een indrukwekkende bouwwerken! Elk interieur afgestemd op de omgeving, met een grote invloed vanuit de vroegere Romeinse tijd, maar tegenwoordig ook steeds meer vanuit de kerk.
Ook kom je er veel moderne designwinkels tegen met diverse Italiaanse merken. De bekende Kartell stoeltjes zag je niet alleen terug in een moderne omgeving, maar ook op diverse plekken in bijvoorbeeld het ‘Castel Sant’Angelo’. Het combineren van stijlen zie je hier veel terug. Achter de gezellige luifels en groenbeplante balkonnetjes zitten traditionele, maar ook moderne inrichtingen verscholen. Hout, tegelwerk, stoere gietvloeren, alles past ook gewoon in deze mooie omgeving.

Een stukje cultuur snuiven gaat hier letterlijk op, tussen alle heerlijke geuren van de versgebakken pizza’s en pasta’s. Op bijna elke hoek zit wel een sfeervol restaurantje, want lekker eten is duidelijk erg belangrijk.
Het temperament waarmee gecommuniceerd wordt is ook erg kenmerkend. In het begin wel even wennen, vooral als je de taal niet goed spreekt, maar de passie druipt er vanaf.

Met hoogtepunten als het oude Rome, de Sint Pieter en nog een hele rij andere belevenissen, duik ik weer vrolijk in mijn werk, want er zijn weer een paar nieuwe opdrachten binnen en de komende weekenden geef ik weer volop advies op locatie.

Om toch nog een beetje in de Mediterraanse sferen te blijven, heb ik hieronder twee leuke, eenvoudige, traditionele recepten voor de liefhebber, waarin de ingrediënten uiteraard vertaald zijn naar het Italiaans. Wie weet komt dat in de toekomst nog wel eens van pas 😉

Kokkerelse, arrivederci e buon appetito!

RICETTA PER IL PESTO

TRADITIONELE PESTO

Ingrediënten
– 20 gram pijnboompitten, geroosterd (pinoli)
– 50 gram basilicumblaadjes (basilico)
– 50 gram Pecornio Romano of Parmezaanse kaas (parmigiano)
– 1 teen knoflook (aglio)
– 1 dl extra vergine olijfolie (olio extra vergine di oliva)
– grof zeezout (sale marino)

Wil je de smaak in zijn meest pure vorm en volgens traditioneel recept, meng de ingrediënten dan niet met een keukenmachine of blender, maar met een vijzel. De metalen messen zouden de smaak van de basilicum nadelig beïnvloeden. Het ‘kneuzen’ van de blaadjes met de vijzel levert meer smaak en een andere textuur op. Bovendien kun je ook beter bepalen of er meer of minder van een bepaald ingrediënt in je pesto moet. De hoeveelheid zout die je toevoegt hangt bijvoorbeeld af van de soort Pecornio die je gebruikt. Sommige soorten zijn al erg zout.
Ook is niet iedereen het eens over het gebruik van pijnboompitten; ze geven de pesto een smeuïge structuur, maar nemen ook weer wat van de frisheid van de basilicum weg. Hier is het dus gewoon proberen en zoeken naar je eigen recept. Als je eenmaal verse pesto hebt geproefd, wil je nooit meer anders.

RICETTA PER BRUSCHETTA

TRADITIONELE TOMAAT-BASILICUM BRUSCHETTA

Bruschetta als voorgerecht, borrelhapje of tussendoortje, altijd een succes! Van oorsprong is bruschetta een gesneden stuk boerenbrood, ingewreven met olijfolie en knoflook. Deze typische antipasti uit Italië zijn origineel, simpel klaar te maken en heel lekker! Bruschetta dateert al vanuit de 15e eeuw in midden Italië en ook vandaag de dag is het een standaard item op vrijwel ieder Italiaans menu.

Ingrediënten
– Toscaans brood (bevat geen zout) in sneetjes (pane toscano)
– 3 of 4 middelgrote tomaten (pomodori)
– verse blaadjes basilicum (basilico)
– 1 teen fijngesneden knoflook (aglio)
– extra vergine olijfolie (olio extra vergine di oliva)
– zout (sale)

Volgens de traditionele bruschetta-receptuur schuur je een teentje knoflook en een tomaat over het geroosterde brood. Een beetje olijfolie, zout en een blaadje basilicum erbovenop en klaar.
De naam bruschetta is waarschijnlijk afgeleid van deze ruwe manier van bereiden. Brusco betekent namelijk ruw of hardhandig.
Wil je het iets netter: snijdt dan de tomaten in stukjes en versnipper de verse basilicum (reepjes of plakjes). Doe een scheut olijfolie op het geroosterde brood, samen met een beetje zout en knoflook. Voor een scherper randje, kun je deze evt. toch nog over het brood heen schuren. Doe als laatste de tomatensalsa erop.