Sukhi bolletjeskleed

Nu de vakantieperiode weer voorbij is en het mooie weer ons nog even helpt af te kicken van deze heerlijke weken, is het tijd om weer een stukje te vertellen over een mooi product dat al een tijdje in mijn werkkamer ligt te pronken. Zoek dus een goed plekje uit en ga er even goed voor zitten.

Op het moment dat wij thuis nog volop klussen aan het afronden waren, kreeg ik een vloerkleed opgestuurd van Sukhi. Een mooi, warm en vooral vrolijk gekleurd kleed gemaakt van bolletjes vilt. Deze bolletjes zijn stuk voor stuk aan elkaar geregen wat resulteert in een eenvoudige, maar stevige constructie.

Los van de gezellige uitstraling zit er ook nog een fantastisch verhaal achter dit vloerkleed. Dit verhaal is hetgeen wat het voor mij zo speciaal maakt. Ieder kleed wordt namelijk handmatig gemaakt door vrouwen in Kathmandu, Nepal. De meerderheid van deze vrouwen is analfabeet, maar door het maken van deze bolletjeskleden kunnen zij nog steeds voor hun kinderen zorgen en daarnaast het huishouden doen, omdat ze de flexibiliteit hebben te werken wanneer dit hen het beste uitkomt. Met andere woorden: hoe meer bolletjeskleden afgenomen worden, des te comfortabeler deze vrouwen kunnen leven en inkomen hebben om hun kinderen naar school te kunnen laten gaan.

Geniet hieronder van het filmpje waarin het plezier van de gezichten van een aantal deze vrouwen af te lezen is:

Leuk feitje: Bij ontvangst van het vloerkleed staat op het label de naam van degene die hem vervaardigd heeft en kun je op de website persoonlijk een bedankje sturen.

Strak en knus

Wat mij zo aanspreekt aan ons exemplaar is het grote contrast met de strakke gietvloer. Het gebruik van neutrale kleuren binnen de ruimte, geeft onderdelen als dit vloerkleed de mogelijkheid om juist wel heel bont te kunnen zijn, zonder dat het druk oogt.
Een afwisseling van ronde en geometrische vormen zorgt voor een koppeling tussen de overige onderdelen binnen de ruimte. Zo is een strak lijnenspel terug te zien in de maatkast en de vormen op het kussen, maar voegen de ronde vormen van de boomstamtafeltjes en plant weer een zachte touch toe aan het geheel.

De kleden van bolletjeskleed zijn er niet alleen in een ronde, maar ook rechthoekige variant en in iedere gewenste kleur van het kleurenpalet. Zelfs strakke patronen zijn mogelijk. Geweldig he?!

Daarnaast is de maat van een vloerkleed altijd erg cruciaal voor een uiteindelijk resultaat. Zo voelt een grote zithoek met een (te) klein vloerkleed niet of minder knus, maar maakt dit de ruimte daarnaast ook optisch kleiner dan het in werkelijkheid is.
Als een vloerkleed daarom niet alleen qua kleur, maar ook qua afmetingen goed afgestemd is op het interieur, zorgt het voor een belangrijke koppeling tussen de diverse onderdelen binnen de ruimte. Eenheid, rust en gezelligheid zijn daardoor steekwoorden die betrekking hebben op de functie van dit geweldige accessoire.

Mocht je nieuwsgierig geworden zijn, neem dan uiteraard even een kijkje op de pagina van Bolletjeskleed als je dat niet nog gedaan had.

Op de pagina van Sukhi kun je naast de bolletjes kleden ook andere vilten kleden, patchwork kleden en Beni Ouarain kleden vinden. Ook heel gaaf! Daarnaast zorgt deze sociale onderneming voor rechtstreekse verkoop van de vloerkleden uit Nepal, India, Marokko en Turkije. De verkoop zonder tussenpersonen of winkels levert een besparing op van 60% ten opzichte van traditionele winkels, terwijl de winsten ten goede komen aan de makers.

Overweeg je om ook zo’n gaaf (bolletjes) kleed aan te schaffen, neem dan contact met mij op om samen een mooi kleed samen te stellen, passend bij je interieur.

Enjoy!

Hier nog een filmpje over hoe jouw toekomstige kleed stap voor stap gemaakt gaat worden: